Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Därför bojkottar jag produkter från Kina

Kraven som ställs på idrottsstjärnor är orimliga. Jag hade förstått om krav ställts på Ericsson eller andra svenska företag som begår handel med Kina, eller om svenska politiker hade uppmanats och uppmanat om att bojkotta landet för dess brott mot mänskliga rättigheter, men varför ställa krav på idrottsutövare att agera i en politisk fråga?
För att någon är skicklig på höjdhopp, bra på tresteg eller snabb på 100 meter förväntas denne också per automatik visa ett brinnande patos för att mänskliga rättigheter efterföljs, Frida Johansson Metso, ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund LUF, tycker tydligen det och hon är inte ensam.

Att man hade kunnat ställa sådana krav på att personer som till exempel Ericssons VD Carl-Henric Svanberg hade varit logiskt, men det vänder sig Metso mot – den såkallade frihandeln (som egentligen borde kallas för tvångshandeln) med Kina får inte under några omständigheter hotas.
Det får mig att tänka lite på SVT:s serie ”August” om August Strindberg (gestaltad av Jonas Karlsson) när han kritiseras för sin alltför kritiska penna av sin chef på Dagens Nyheter (spelad av Peter Haber) med repliken:
– Vi är liberaler, vi har inga åsikter.

En omfattande handelsbojkott från västvärldens stora elektronik- och modeföretag hade snabbt kastat grus i Asiens ekonomiska motor och maskineriet hade snabbt havererat, den kinesiska regeringen hade varit tvungen att acceptera mänskliga och demokratiska rättigheter. Men när det väl gäller så fegar Metso och många andra debattörer ur. Mänskliga rättigheter väger lätt mot storföretags börsnoteringar.

För drygt två år sedan rapporterades det om att Apples ipod tillverkades under människovidriga och slavliknande förhållanden, jag hade precis lagt in en order på en ny ipod när jag läste om det och jag övervägde att avbeställa den, men jag gjorde inte det av ren lättja. Jag har köpt ett flertal mobiler från Sony Ericsson, jag sitter och skriver detta på en powerbook från Apple och åtskilliga av mina kläder och skor är producerade i Kina. Och dessutom älskar jag kinesisk mat.
Jag är verkligen inte rätt person att utropa en bojkott av produkter tillverkade i Kina men det måste börja någonstans och då måste det börja med en själv. Jag har gjort fel, men jag ska bättra mig.

Jag må vara usel på höjdhopp, tresteg och kan förmodligen inte ens springa 100 meter utan att få blodsmak i munnen, men jag vet att jag inte kan ställa högre krav på andra än på mig själv.

2 kommentarer till Därför bojkottar jag produkter från Kina

  • USA är en demokrati, det finns yttrandefrihet i form av en fri press, det finns fackföreningar och det finns en offentlighetsprincip i likhet med vad som finns i Sverige.
    Det finns också en stark lagstiftning mot diskriminering och deras handikapplagstiftning används som ett föredöme för resten av världen.

  • Anonymous skriver:

    Men om OS skulle ha varit i USA skulle ingen ha reagerat nämnvärt , trots att USA maskinellt avrättar fångar på löpande band .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: