Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Socialdemokraternas rådslag om arbetsmarknaden är ett bakslag

På dagens DN debatt publicerar Socialdemokraterna vad deras rådslag om arbetsmarknaden har kommit fram till, men det verkar inte ha funnits något direkt nytänkande i deras arbetsgrupp. Vill man vara elak skulle man säga att de bara karbonerat Alliansens nuvarande politik, behövdes det verkligen ett rådslag för detta? Tydligen ska enligt Socialdemokraterna 5000 personer varit involverade i processen, och inte en enda ny tanke har kläckts…
Riktigt hemskt blir det när man läser vad de kommit fram till om arbetsmarknaden för funktionshindrade:

“Det är nödvändigt att utveckla arbetsplatser för dem som har funktionshinder. Samhall måste utvecklas. Det är viktigt att erbjuda särskilda insatser och subventioner för dem som annars har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Riktade insatser till människor som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden är centralt. Det kan vara tillfälliga skattelättnader eller permanenta subventioner – beroende på de behov som föreligger.”

Jag vet inte hur många gånger jag måste påpeka detta, men lönesubventioner fungerar inte, jag upprepar det igen, lönesubventioner fungerar inte. Det har systemet med lönebidrag redan visat, det spelar ingen roll att den nuvarande regeringen presenterat ett liknande system som först hette nyfriskjobb men som blev särskillt nystartsjobb, det kommer inte ha någon som helst betydelse för att få ut fler människor med neuropsykiatriska funktionshinder på arbetsmarknaden.
Därför är det direkt pinsamt att Socialdemokraterna har haft ett rådslag som kommit fram till karboniserade förslag av redan existerande system, som inte har fungerat och som inte kommer fungera även om man byter namn på dem och gör lite mindre justeringar.
Och att satsa mer på Samhall? De flesta med neuropsykiatriska funktionshinder, som är bland den grupp som till största del står utanför arbetsmarknaden skulle hellre ta livet av sig än att arbeta på Samhall. Kanske kan dock Samhall erbjuda tjänster för de inkompetenta politiker som suttit med i rådslaget, de kanske kan erbjuda enklare sysslor för inkompetenta politiker som inte kan komma på egna idéer utan måste kopiera andras.

Lite mer radikala och bättre förslag från Attention VGL:
• Kortare och mer flexibla arbetstider.
• Jämlikhetsplaner för alla företag.
• Riktade informationskampanjer mot företag om vad Neuropsykiatriska funktionshinder innebär.
• Alternativa rekryteringsformer där t.ex. anställningsintervjuer inte används som urvalsprocess.

Dessa får naturligtvis kopieras av vilka partier som helst som är villiga att införa dem.

2 kommentarer till Socialdemokraternas rådslag om arbetsmarknaden är ett bakslag

 • USA har kommit betydligt längre när det gäller att inkludera funktionshindrade på arbetsmarknaden.

  Det som krävs för att man ska förändra attityder är just att det finns personer med de här funktionshindren på arbetsplatser.

  Om de inte gör det så kommer de flesta människor uppfattningar bara komma från Kanal 5 och TV3-dokumentärer.

  Tyvärr är det en så liten andel som är ute på arbetsmarknaden att jag tror att det kommer krävas drastiska insatser som kvotering för att förändra den rådande ordningen.

 • Anonymous skriver:

  Varför inte kvotera in folk , jag har för mig att sådan lagstiftning existerar i USA ? Jag kan ha fel ? Men om varje företag tvingas att ha en viss % av folk med olika handikapp anställda och detta skall redovisas i deras årsbudget!

  Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: