Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Ben X

Ben X är den belgiska regissören Nic Balthazar bidrag till Göteborgs Filmfestival 2008 och handlar om tonårskillen Ben, känslosamt gestaltad av Greg Timmerman, som har diagnostiserats med Aspergers syndrom. Hans största problem är dock de plågoandar i skolan som utsätter honom för alltmer kränkande mobbning. Ben plågas också av de intryck som han hela tiden får av omgivningen och han är känslig för ljud och ljus. Istället drar han sig undan och försvinner in i ett onlinerollspel där han kan spela hjälte och som får respekt av sin kvinnliga medspelare Scarlite (Laura Verlinden).
Rollspelet följer filmen som en röd tråd och många scener gör spektakulära övergångar och liknelser mellan spelsekvenser och Bens vardagliga liv, när man ser Ben leta efter sin ipod så illustreras detta med att karaktären i spelet öppnar sitt index och plockar fram ett vapen. Att föreställa sig världen som ett dataspel har blivit Bens strategi för att klara av vardagen. När mobbningen går överstyr och letar sig ut på internet och når honom hemma på datorn blir det för mycket och Ben bestämmer sig för att något drastiskt måste göras.
Filmen skildrar både den framväxande spelkulturen med MMORPG och är samtidigt en mycket bra skildring av en ung man med Asperger, samtidigt så visar filmen upp hur samhället helt har gett vika inför mobbning och hur något inte görs för att stoppa vad som fortgår på våra skolor varje dag.
– Någon måste dö först innan någon reagerar, säger Bens mamma (Marijke Pinoy) i filmens inledning i dokumentära inslag som tillsammans med dataspelsscenerna ramar in filmen.
Ben X hör till en av de starkaste filmer som jag sett under filmfestivalen, och är förmodligen den bästa film som jag sett som skildrat Asperger. Det är ett mörkt och tungt drama men absolut inte svår att ta till sig. Ben X är en film som man önskar skulle bli obligatorisk filmvisning i alla skolor. Att visa den och ha en diskussion efteråt skulle förmodligen göra betydligt större nytta för dem som liksom Ben utsätts för liknande trakasserier dagligen än vad införandet av menlösa ordningsbetyg eller skriftliga omdömen någonsin kommer att ha.
Detta är en film som dessutom ger ökande förståelse för vad neuropsykiatriska funktionshinder innebär, jag kan bara hoppas att någon av de svenska filmdistributörerna såg detta belgiska mästerverk och ger den svensk distribution.

3 kommentarer till Ben X

 • Kazza skriver:

  Tack, nu har jag en hel del att ta igen minsann.

 • Anonymous skriver:

  Hej Im ny på denna webbsida, och jag ville bara säga hej. Detta kan vara en stor webbplats och im glad att jag gick. Nytt till denna blogg tack för välkommen. Jag kom bara för att denna underbara blogg och ville presentera mig för alla. Detta är verkligen en så bra webbplats.

 • Nissed skriver:

  Nu har jag också sett den. Den var underbar!

  Den är klart värd att ses, även om man inte är intresserad av neuropsykiatriska funktionshinder, eller datorspel för den delen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: