Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Samarbete över blocken ger inte ”snällare” myndigheter

En vanlig statsvetenskaplig teori menar att myndigheter blir mer humana av att samarbeta. Men det stämmer inte, enligt ett pressmedelande från Uppsala universitet med anledning av en studie som gjorts av statsvetare vid lärosätet.
Kommuner som samarbetar över partigränserna ger inte mer omfattande välfärdsbidrag än kommuner med egen majoritet, enligt undersökningen.
En återkommande föreställning inom den internationella statsvetenskapen är att man blir “snällare” av att samarbeta. I forskningsprojektet “En mänskligare demokrati?” har professor Leif Lewin och hans medarbetare studerat en av de grupper som enligt den holländsk-amerikanske statsvetaren Arend Lijphart får det bättre i “samarbetsdemokratier” än i “majoritetsdemokratier”, nämligen funktionshindrade. Lijpharts idé är ett utflöde av 1800-talets socialkonservatism med samarbete och välgörenhet som honnörsord.
Lewin höll en föreläsning som hölls i samband med att studien presenterades där han avslutade med en hänvisning till skildringen av välgörenhetsdamerna i Strindbergs Röda rummet. Välfärdsstatens värdegrund är inte snällhet. Men den är heller inte egoism.
Stödet till funktionshindrade varierar starkt mellan Sveriges kommuner. Somliga ger tio gånger mera stöd per 10 000 innevånare än andra.
– Men det beror inte på om partierna samarbetar med varandra i kommunledningarna och faktiskt inte heller på om kommunens har goda ekonomiska resurser, säger Leif Lewin i pressmeddelandet.
Stödets omfattning förklaras istället av sådana förhållanden som traditioner (kommuner som tidigare haft vårdhem fortsätter att ha en större omsorgsvolym), regional kultur att vända sig till staten (den så kallade Norrlandsfaktorn), små landarealer med närhet till omsorgsförvaltningen samt politiskt vänstersyre (socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet).
Om Göteborg, även känt som u-landet för personer med funktionshinder – trots långt vänsterstyre, är undantaget som bekräftar regeln framgår inte av pressmeddelandet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: